2009. november 27., péntek

Mi rejlik alapértékeink hátterében?

Miért fontos tisztában lenni az alap értékeinkkel? A válasz nagyon egyszerű, mert ez határozza meg a valóságunkat. Másképpen mondva: a szerint élünk, ami számunkra az értéket képviseli. Többféle érték létezik. Én most csak a hálózati marketing szempontjából meghatározó értékekre gondolok.
Ilyenek, mint: munkahelyi biztonság, szabadság, vállalkozás, lelki beállítottság, érzelmi megközelítés.
Nézzük sorjában, mindjárt elsőként a munkahelyi biztonság kérdését. Ha ezt nézzük az ő szempontjukból, az alkalmazotti lét meg élése, jelenti számukra a valóságot. Onnan szemlélik a világot, és nem értik, miért valakié az a cég, amelynek ők alkalmazottként dolgoznak. Nem látják a tulajdonos, vállalkozó alapértékeit, vagyis azét az emberét, akinek dolgoznak, mert az értékek láthatatlanok.
Ha a második kérdést vizsgáljuk, akkor kimondhatjuk, hogy az alkalmazottnak igen csak nehéz vállalkozóvá válnia, egy olyan személyiséggé, aki a szabadságot értékeli nagyra. Az egyéni vállalkozónak szintén nem könnyű a szabadságot értéknek tekinteni, miután nem bízik benne, hogy mások ugyanolyan jól elvégzik a munkát, mint ő. Ha a munkahelyi biztonságot értékeljük nagyra, vagy nem bízunk benne, hogy mások nálunk is jobban elvégezhetnek egy munkát, ezek az alapértékek fogják meghatározni a valóságunkat. Egy jó vállalkozó mindig talál magánál okosabbakat. Így ugyanis ő közben mással foglalkozhat.
A harmadik, és a negyedik kérdést együtt érdemes vizsgálni, mert az érzelmi és a lelki pont egymással szemben állnak. Ha megnézzük a munkahelyi biztonság kérdését, akkor kijelenthetjük, hogy az erősen érzelmi ideál vagy érték, míg a szabadság nagyon is lelki ideál. Az egyéni vállalkozóknál a bizalmatlanságból eredő félelem tartja fogva az embert. A bizalom ezzel szemben nagyon is lelki ideál. A bizalom szabadságot szül, míg a félelem csapdába ejt.
Ne feledd, az értékeid határozzák meg a valóságodat. De azt se feledd, jogodban áll eldönteni, hogy a félelem, vagy pedig a szabadság utáni vágy határozza-e majd meg az értékeidet, illetve a valóságodat.



Üdvözlettel:

Boros Pál

Skype:soroblap
E-Mail:borospal@gmail.com

1 megjegyzés:

  1. Pali!
    Nagy igazságot fogalmaztál meg az alábbi mondatodban:

    "Az egyéni vállakozónak szintén nem könnyű a szabadságot értéknek tekinteni, miután nem bízik benne, hogy másokugyanolyan jól elvégzik a munkát, mint ő."

    Tényleg így van: a kisvállalkozók ennek a hiedelmüknek a rabságában vergődnek és válnak a saját maguk által létrehozott "állás" rabszolgáivá...

    Az MLM-ben szerencsére ilyen veszély nincs, kivéve azt a helyzetet, ha az MLM-et mint a "boltos" felfogást magadévá téve igyekszel csinálni.

    Csak a hálózatépítésre képes MLM-ezőknek, akik a munkatársaik betanítására helyezik a hangsúlyt nyílik lehetőségük az MLM-re jellemző - és sokak számára vonzó - hatástöbszörözött - passzív jövedelemszerzésre.

    VálaszTörlés