2009. november 26., csütörtök

A hálózat gazdasági értéke.

Egy hálózat erejét talán az un: Metcalf törvénnyel lehet a legjobban megvilágítani, amelyik így szól: „ Egy hálózat gazdasági értéke, egyenlő a felhasználók számának a négyzetével.”

Egyszerűbben fogalmazva: amíg csak egy telefon üzemel, nincs gazdasági értéke. Attól kezdve, hogy kettő, vagy annál több van belőle, a törvény értelmében a telefon, ( amely ilyenformán már hálózatot képvisel ) gazdasági értéke a négyzetére emelkedett. Más szavakkal: a hálózatok gazdasági értéke nem számtani, hanem mértani arány szerint növekszik.
Vannak megrögzött individualisták, és vannak hálózatépítők. Mindannyian ismerünk hatalmas világcégeket, amelyek a hálózati rendszernek köszönhetik gazdasági erejüket, mint például: McDonaldl’s. Ha csak egy ilyen üzlet lenne, nem hogy nem lenne sikeres, de még csak nem is nagyon lenne ismert.
A hálózati vállalkozás másik típusát ma hálózati marketing néven ismerik. A franchise-ba tömörült cégek hálózatával szemben, ez franchise-ba tömörült egyének hálózatát jelenti.

Szerintem értelmesebb dolog egy hálózat felépítésén munkálkodni, mint egy életen át keményen dolgozni egyénileg. Hosszútávon egy sikeres hálózati tag jövedelme meghaladhatja a legtöbb értelmiségi szakmában dolgozó szakemberét: orvosokét, ügyvédekét, könyvelőkét, és egyéb egyénileg boldogulni igyekvő vállalkozókét. A különbség és az erő Metcalf törvényével magyarázható, ami rendkívül fontos értéke valamennyi hálózati marketing-vállalkozásnak.

A világháló, azaz az internet, forradalmasítja az üzleti világot. Egyre több vállalkozás és egyén alakíthat általa hálózatot. Az üzleti világba mindig lesznek megrögzött individualisták, de sokkal fényesebb és profitot jósolok azoknak a vállalkozásoknak, illetve egyéneknek, akik hálózatban dolgoznak.

2 megjegyzés:

  1. Szia Pali!

    Nagyon jó meglátásod, hogy egy összefogott csapat mennyivel nagyobb erővel bír, mint aki csak egyedül próbál boldogulni.

    Akik a napi "robotnak élnek", sosem fogják élvezni a munkájukat. Nem tudják, hogy milyen érzés értéket képviselni, azt tovább adni - megtanítani - és egy IGAZI csapatban dolgozni.


    Üdvözlettel: Peti

    VálaszTörlés
  2. Pali!

    Nagyon jól mutatsz rá a Metcalf törvényben megfogalmazott előnyre. Igazán kár, hogy ENNEK napjaink "állás után kutató" embereinek döntő többsége egyáltalán nincs a tudatában...

    VálaszTörlés